Elementy wyposażenia gastronomicznego

Dla wielu laików wyposażenie restauracji, to stoły, krzesła i zastawa kuchenna. Jednakże oprócz tego potrzebnych jest wiele elementów, które są niezauważalne dla gości lokalu. Dlatego też mówi się, że prowadzenie restauracji wymaga dużego doświadczenia już na etapie planowania. Konieczne jest uwzględnienie szeregu elementów, które będą miały wpływ na późniejsze działanie kuchni, a co za tym idzie na jakość i szybkość serwowanych potraw.

wyposazenie-gastronomiczne

Dla wielu laików wyposażenie restauracji, to stoły, krzesła i zastawa kuchenna. Jednakże oprócz tego potrzebnych jest wiele elementów, które są niezauważalne dla gości lokalu. Dlatego też mówi się, że prowadzenie restauracji wymaga dużego doświadczenia już na etapie planowania. Konieczne jest uwzględnienie szeregu elementów, które będą miały wpływ na późniejsze działanie kuchni, a co za tym idzie na jakość i szybkość serwowanych potraw.

O czym należy pamiętać przy wyposażeniu zaplecza kuchennego?

W tej kwestii szczególne znaczenie mają meble ze stali nierdzewnej. Zazwyczaj stanowią one około ¼ kosztu wyposażenia gastronomii. Restauratorzy najczęściej potrzebują: stołów ze zlewami, stołów roboczych (szkieletowych lub korpusowych), nadstawek, regałów, szaf magazynowych, rożnego rodzaju pojemników i wózków. Na rynku można znaleźć wielu producentów mebli ze stali nierdzewnej. Zazwyczaj mają oni w swoje ofercie zarówno meble standardowe, jak i meble na zamówienie, które wymiarem i wielkością można dostosować do konkretnej kuchni. Niekiedy w restauracji potrzebne są np. długie blaty, których zespolenie najlepiej jest wykonać na miejscu. Bardzo istotne jest, aby przy wyborze mebli zwracać uwagę na jakość wykorzystanej do ich produkcji stali. Tania stal (nazywana magnetyczną) ma w sobie niską zawartość niklu, co sprawia, że jest mniej odporna na korozje niż ta wysokogatunkowa. Jedną z firm oferujących meble dobrej jakości jest firma Tanake. Pracujący w niej specjaliści pomogą nam funkcjonalnie urządzić wnętrze zaplecza kuchennego.

Jak konserwować meble ze stali nierdzewnej?

Przede wszystkim należy pamiętać o ich regularnym czyszczeniu. Najlepiej wykonywać to z pomocą miękkiej ściereczki i specjalnych detergentów lub płynu do mycia naczyń rozcieńczonego z wodą. Przy tym wszystkim należy pamiętać, aby nie używać ostrych gąbek i druciaków, które mogą porysować czyszczoną powierzchnię. Dobrze jest również dokładnie wysuszyć umyte przestrzenie oraz wietrzyć szafki, dzięki czemu będą one miały dostęp powietrza.